Rakkauden Antarktis ei ole helppo kirja, vaikka sen lukeminen luistikin niin mallikkaasti, että koko opus tuli ahmaistua parissa illassa. En ollut tätä ennen lukenut Stridbergiltä vielä mitään, vaikka aiemmat suomennokset Unelmien tiedekunta ja Niin raskas on rakkaus ovatkin olleet lukulistalla jo jonkin aikaa.

Kirjassa on varsin erikoinen kertojaratkaisu, sillä tarinaa kertoo murhattu prostituoitu Inni. Ilmeisesti tämä tarina pohjautuu todelliseen rikokseen ja oikeasti eläneeseen henkilöön, 1984 murhattuun prostituoituun Catrine da Costaan, jonka paloiteltuja ruumiin osia löytyi jätesäkeistä Tukholman ulkopuolelta.

Innin kautta lukija pääsee kurkistamaan hänen vanhempiensa ja lapsiensa elämään. Inni valottaa myös omaa menneisyyttään pikkuhiljaa. Murhaajan henkilöllisyyttä ei koskaan paljasteta ja muutenkin tähän keskitytään vain vähän, pääpaino on uhrissa Innissä ja hänen läheisissään. Onnistunut ratkaisu siinä mielessä, että turhan usein uhrit kärsimyksineen jäävät sivurooliin, kun keskitytään rikoksen tekijöiden motiiveihin ja mielenmaisemaan.

Stridsberg ei päästä lukijaansa helpolla, vaan Innin elämän kauhun täyteisiin viimeisiin hetkiin palataan toistuvasti. Aivan kuin hän haluaisi, ettei lukija vain unohtaisi, miksi tässä ollaan, miksi Inni katselee läheisiään nyt jostain muualta. Toimiva ratkaisu, vaikkakaan ei helppo lukijalle. Näin true crime -podcasteihin ja kirjoihin hurahtaneena, on ihan tarpeellistakin välillä muistuttaa itselleen, että rikosten taustalla on todellisten ihmisten kärsimys, ei vain uhrien vaan myös läheisten.

Kirjan runollinen kieli lumosi minut ja teki lukemisesta sujuvaa ja jopa helppoa, vaikka aiheensa ja kuvailujensa puolesta sen olisi pitänyt olla vaikeaa luettavaa. Innin kärsimykset tulivat suorastaan iholle, mutta kirjaa ei voinut silti laskea käsistään vaan se suorastaan pakotti lukemaan vielä yhden luvun. Jos kirjaa pitäisi kuvailla vain yhdellä sanalla, se olisi lohduton. En muista milloin viimeksi olen itkenyt lukiessani yhtä paljon. Tämä ei ole huono asia, pidän hyvänä merkkinä sitä, että kirja herättää tunteita. Tällä kertaa ne olivat surumielisiä. Rakkauden Antarktis oli väkevin lukukokemus pitkään aikaan.

Kirja sijoittui kirjabloggaajien Blogistanian Globalia -kategoriassa toiselle sijalle. Itse olisin ehkäpä äänestänyt tätä ensimmäiselle sijalle.

SARA STRIDSBERG: RAKKAUDEN ANTARKTIS (KÄRLEKENS ANTARKTIS, 2018). TAMMI 2019. SUOMENTANUT OUTI MENNA. 310 SIVUA.

Leave a comment